Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή διοργανώθηκε το Σάββατο 14 Απριλίου η πεζοπορία – ανάβαση στο όρος Φουκάς

fokasfokas5fokas6fokas8fokas1

fokas3fokas4 (ή Φωκάς στην πιο λόγια έκφρασή

του!) που δεσπόζει ανάμεσα στις πεδιάδες της Βόχας και της Νεμέας, στην κεντρική Κορινθία. Η εκκίνηση δόθηκε στις 9.30 το πρωί από την πλατεία Χαλκείου, όπου τον κόσμο υποδέχτηκε ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος. Οι πεζοπόροι διέσχισαν τη ρεματιά του χωριού και οδηγήθηκαν στη μαγευτική περιοχή “Χάβος” όπου ψηλά πλατάνια ρίχνουν τον αιώνιο ίσκιο τους! Μετά από μία σύντομη ανάσα δροσιάς συνέχισαν στο μονοπάτι ακολουθώντας την ανηφορική διαδρομή προς το Φουκά. Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν τους πεζοπόρους, αφού επικράτησε ζέστη και αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης.

Κάτω από τα αιώνια βράχια όπου είναι «φωλιασμένο» το εκκλησάκι της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής το μονοπάτι διακλαδώνεται και οδηγεί στο «στοιχειωμένο μελίσσι» και στο ψηλότερο σημείο του όρους. Από εκεί οι πεζοπόροι απόλαυσαν την πανοραμική θέα προς Ρούμελη, Κορινθιακό, Σαρωνικό, Αργολίδα, Ζήρεια, Χελμό, Ολίγυρτο. Αυτή η οπτική επαφή της κορυφής του όρους με ένα σωρό άλλων σημείων στρατηγικού ενδιαφέροντος αξιοποιήθηκε από τους Βενετούς οι οποίοι και κατασκεύασαν μεταξύ 1684-1687, το ομώνυμο φρούριο.

Οι πεζοπόροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το εκκλησάκι της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, αλλά και τα κτίσματα που το περιβάλλουν όπου διασώζονται και διακρίνονται οι κατασκευές των Ενετών κατακτητών.

Ο δρόμος της επιστροφής, πάντα γρηγορότερος και ευκολότερος, οδήγησε τους πεζοπόρους στη ρεματιά «Χάβος» όπου οι γυναίκες του Χαλκείου είχαν ετοιμάσει έναν πλούσιο και απολαυστικό μπουφέ με καφέ, αναψυκτικά, γλυκίσματα και κάθε λογής αλμυρά και γλυκά εδέσματα. Παρών εκεί ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Βέλου-Βόχας Λεωνίδας Στεργιόπουλος ο οποίος υποδέχτηκε τους κουρασμένους οδοιπόρους.

Η ιδέα της διάνοιξης του παλιού μονοπατιού, αλλά και της αξιοποίησης του Φουκά ως πόλου έλξης επισκεπτών για την περιοχή του Χαλκείου, ανήκει εξ’

ολοκλήρου στον πρόεδρο του Χαλκείου κ. Μανώλη Μπακιρτζή. Ο δραστήριος πρόεδρος από το φθινόπωρο του 2016 με προσωπική πρωτοβουλία του και με την βοήθεια κατοίκων του χωριού καθάρισε τόσο την περιοχή του Χάβου όσο και το σύνολο του μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή του Φωκά. Πέρυσι την άνοιξη οργανώθηκε για πρώτη φορά πεζοπορία, η οποία επαναλήφθηκε από τον ορειβατικό σύλλογο Κορίνθου λίγο καιρό αργότερα.

Φέτος, η προσπάθεια του ακούραστου προέδρου του Χαλκείου Μανώλη Μπακιρτζή βρήκε ευήκοα ώτα και ένθερμο συμπαραστάτη στο πρόσωπο της αντιδημάρχου Πολιτισμού Βέλου-Βόχας, κ. Μαρίας Καλλίρη, η οποία αγκάλιασε την πρωτοβουλία και τη στήριξε με κάθε δυνατό μέσο, τόσο υλικά όσο και ηθικά.

Η φετινή πεζοπορία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες και έβαλε με ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον και την ανάδειξη της περιοχής σε σημείο αναφοράς εναλλακτικού τουρισμού, που συνδυάζει θαυμάσια την ανηφορική διαδρομή για το Φουκά με την ιχνηλάτηση της μακραίωνης ιστορίας του!

Προηγούμενη ανάρτηση Εκτέλεση του προϋπολογισμού μηνός Μαρτίου 2018

Ο Δήμος Βέλου – Βόχας είναι Δήμος της περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Βέλου και Βόχας. 

Επικοινωνία

Copyright 2020 © Δήμος Βέλου - Βόχας Powered by Artifact