Στιμάγκα, το χωριό της βιβλιοπαμφαγονίας

Στιμάγκα, το χωριό της Βιβλιοπαμφαγονίας

Στα ορεινά της Κορινθίας, μισή ώρα περίπου από το Κιάτο βρίσκεται η Στιμάγκα. Η Στιμάγκα με το πρότυπο σε κτιριακές εγκαταστάσεις, και όχι μόνο, δημοτικό σχολείο της.

Εκεί, οι εμπνευσμένες ακούραστες δασκάλες του τετραθέσιου δημοτικού σχολείου με τα 60 μαθητούδια κάνουν ένα διαφορετικό «μάθημα», μετατρέποντας τη γνώση σε διαδρομές χαράς με όχημα το λογοτεχνικό βιβλίο και επιβάτες όλα τα παιδιά.

Με προσκάλεσαν να επισκεφτώ το σχολείο τους. Με αφορμή τα βιβλία μου δούλεψαν πολύ καιρό στην τάξη, έγραψαν ποιήματα και τα τραγούδησαν, έκαναν γλωσσικές δραστηριότητες, έστησαν θεατρική τηλεοπτική εκπομπή. Ανέβασαν μια ολόκληρη παράσταση με πρωταγωνίστρια τη Γερακίνα της λαϊκής μας παράδοσης, με αντικείμενα και στολές από το λαογραφικό τους μουσείο, με τραγούδι και χορό, με κέφι, μεράκι, φαντασία πάρα πολύ φαντασία.

Τα παιδιά έπαιξαν θέατρο, χόρεψαν, χάρηκαν την παρουσία της συγγραφέα στο σχολειό τους. Ένα ολόκληρο σχολείο έδρασε φιλαναγνωστικά και αποθέωσε τον πολιτισμό. «Κάθε παιδί δανείζεται από τη σχολική βιβλιοθήκη 30-35 βιβλία το χρόνο», μου εκμυστηρεύτηκε η δασκάλα της Β΄ τάξης κα Αγγελική Αντωνοπούλου ενώ η Δ/ντρια κα Λίτσα Φουζά έκανε λόγο για «μαγικό ταξίδι στο χώρο των βιβλίων όπου ζουν οι μικροί κάτοικοι του σχολειού όλη τη χρονιά». Το διαπίστωσα ως καλεσμένη συγγραφέας την 6η Μάρτη και στην πράξη. Σκέφτηκα, «Η Φιλαναγνωσία είναι εδώ στο δημόσιο σχολειό».

Ταξίδεψα σε εκείνη την ονειροχώρα της Βιβλιοπαμφαγονίας στο πανέμορφο Κορινθιακό μπαλκόνι, με συνταξιδιώτες τους μαθητές και τις δασκάλες- εμψυχώτριες δράσεων, κες Αφροδίτη Καπετάνου, Ανδριανή Γαλάνη και Αστερόπη Πολυκανδριώτη, παρουσία του Δ/ντή δημ. σχ. Βραχατίου, κου Μπάμπη Ανδρικόπουλου και του σχολικού συμβούλου κου Βάιου Γκρίντζου, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης επαίνεσε την όλη δράση.

Τα χαμογελαστά πρόσωπα των μικρών βιβλιοπαμφάγων, η θερμή αγκαλιά δασκάλων και παιδιών, η αυθόρμητη έκφραση της αγάπης τους στο πρόσωπό μου, αλλά, κυρίως η ωριμότητα στη συμπεριφορά των παιδιών και η συνειδητοποίηση ότι συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του σχολείου τους, θα μείνει ανεξίτηλη μέσα μου.

Δάσκαλοι και μαθητές σήκωσαν το άρμα της παιδείας πιο ψηλά.

Τους νιώθω συνταξιδιώτες στα όνειρά μου και τους ευχαριστώ.

Αναστασία Ευσταθίου, Συγγραφέας

www.anastasiaefstathiou.gr

Ακράτα, 12 Μαρτίου 2013

Προηγούμενη ανάρτηση Πρόχειρο Πρακτικό Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Μαρτίου 2013

Leave Your Comment

Ο Δήμος Βέλου – Βόχας είναι Δήμος της περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Βέλου και Βόχας. 

Επικοινωνία

Copyright 2020 © Δήμος Βέλου - Βόχας Powered by Artifact