Ο Δήμος Βέλου Βόχας συστάθηκε με τον Ν.3582/2010 “Νέα Αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης” και συγκροτήθηκε από τους πρώην Δήμους Βέλου και Βόχας. Έδρα του Δήμου είναι το Ζευγολατιό. Αποτελείται από τρεις Δημοτικές Κοινότητες: Ζευγολατιού, το Βέλου και Βραχατίου και δώδεκα Τοπικές Κοινότητες: Ελληνοχωρίου, Κοκκωνίου, Κρηνών, Νεράντζας, Πουλίτσας, Στιμάγκας, Ταρσινών, Βοχαϊκού, Ευαγγελίστριας, Μπολατίου, Σουληναρίου, Χαλκίου.

Βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Κορινθίας. Στο βόρειο τμήμα του βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, στο νότιο συνορεύει με τους Δήμους Νεμέας και Κορινθίων, ανατολικά με το Δήμο Κορινθίων και δυτικά με το Δήμο Σικυωνίων.

Είναι ημιορεινός Δήμος. Έχει εκτεταμένη πεδιάδα και παράλληλα αποτελείται από τους μικρούς ορεινούς όγκους της Ευαγγελίστριας, του Φουκά και της Στιμάγκας. Ανήκει στην υδρολογική λεκάνη της Βόρειας Πελοποννήσου και διασχίζεται από τον Ασωπό ποταμό και τους χείμαρρους Χεκάλη Σιούρι και Ζαπάντη. Η παράκτια ζώνη εκτείνεται από το Βέλο μέχρι το Βραχάτι με συνεχόμενη παραλία, η οποία αποτελεί τουριστικό πόλο.

Καταλαμβάνει έκταση 164.85 τ.χλμ από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος είναι για γεωργική χρήση (πάνω από το 40%). Ο πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται στους 19.027 κατοίκους με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2011. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο έντονος αγροτικός χαρακτήρας του. Το βασικό χαρακτηριστικό της τοπικής οικονομίας είναι ότι ο παραγωγικός ιστός του στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα. 

Το μεγαλύτερο μέρος των γεωργικών εκτάσεων διατίθενται σε αμπελοκαλλιέργειες με όλο και αυξανόμενη τάση και δενδρώδεις καλλιέργειες. Τα βασικά προϊόντα της τοπικής παραγωγής είναι: σουλτανίνα, αμπέλια οινοποιήσιμα, εσπεριδοειδή, βερίκοκα, ελιές, ανθοκηπευτικές καλλιέργειες. 

Ο τριτογενής τομέας με κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό, αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια κυρίως στην παραλιακή ζώνη, λόγω της σημαντικής παραθεριστικής κίνησης λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα και της διευκόλυνσης της μετακίνησης των επισκεπτών μέσω του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.