Δήμος Βέλου-Βόχας: “Ολική επαναφορά” για τις πλατείες Βοχαϊκού και Βραχατίου

Δήμος Βέλου-Βόχας: “Ολική επαναφορά” για τις πλατείες Βοχαϊκού και Βραχατίου

Ανακατασκευάζονται σε χώρους με πράσινο αποτύπωμα και φιλικούς στα ΑμεΑ – Δημοπρατήθηκαν τα έργα – Ποιες εργασίες προβλέπονται

Ουσιαστικές αλλαγές που μεταλλάσσουν τις πλατείες Βοχαϊκού και Βραχατίου σε χώρους με πράσινο περιβαλλοντικά αποτύπωμα και φιλικούς στα ΑμεΑ, δρομολογούνται μετά την δημοπράτηση των Έργων Κοινόχρηστων χώρων του δήμου Βέλου-Βόχας.

Οι πλατείες των δύο χωριών αποτελούν τους πυρήνες της τοπικής κοινωνίας και οι αλλαγές που επιχειρούνται αποσκοπούν τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην αισθητική αναμόρφωση, όσο και στην λειτουργικότητα και την ασφάλειά τους, ειδικά απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

Οι εργασίες που πραγματοποιηθούν θα εντάξουν στους δύο χώρους περισσότερα πράσινα στοιχεία και στοιχεία νερού, τα οποία βιοκλιματικά αναμένεται να αναβαθμίσουν την περιοχή παρέχοντας «πράσινες νησίδες» αναψυχής και ξεκούρασης για τους κατοίκους των δύο χωριών.

Αναλυτικά οι εργασίες

Οι είσοδοι και των δύο πλατειών προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν με διαβάσεις αναπήρων τόσο στα πεζοδρόμια όσο και στις νησίδες που θα κατασκευαστούν, ενώ τα δάπεδα θα στρωθούν με σταμπωτό και κυβόλιθους.

Όπως είπαμε και παραπάνω, στους κοινόχρηστους χώρους θα προστεθούν αρκετά πράσινα στοιχεία και στοιχεία νερού. Δέντρα, θάμνοι και αναρριχητικά φυτά που είναι ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα φυτευθούν και στις δύο πλατείες, διαμορφώνοντας χώρους που θα λειτουργήσουν ως «πράσινες οάσεις» μέσα στον αστικό ιστό, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και για τις δύο πλατείες οι οποίες περικλείονται από δρόμους υψηλής κίνησης. Παράλληλα, τα στοιχεία νερού που ενταχθούν και στις δύο πλατείες θα δημιουργούν συνθήκες φυσικής δροσιάς, ρίχνοντας βιοκλιματικά τις θερμοκρασίες, ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές μέρες.

Τέλος, οι πλατείες θα φωτίζονται επαρκώς από καλαίσθητα φωτιστικά σώματα, τα οποία θα είναι χαμηλής ενέργειας αλλά υψηλής φωτεινότητας και θα διαμορφώνουν ένα περιβάλλον καλαίσθητο και ασφαλές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Πλατεία Αγίας Παρασκευής στο Βραχάτι

Πλατείες φιλικές στο περιβάλλον και στον άνθρωπο

Οι πλατείες των χωριών λειτουργούν ως σημεία αναφοράς και αναψυχής των πολιτών όλων των ηλικιών, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την διαμόρφωσή τους σε χώρους ελκυστικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Η ανάγκη υλοποίησης των απαραίτητων έργων στις πλατείες, ώστε να ικανοποιούν τις συνθήκες που περιγράψαμε παραπάνω, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής Βέλου-Βόχας, αλλά και του ίδιου του δημάρχου Αννίβα Παπακυριάκου.

Πλατεία Βοχαϊκού

Τα έργα θα συνεχιστούν και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους του δήμου και εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο αστικών αναπλάσεων, το οποίο υλοποιείται σταδιακά, με διάφορα έργα όπως:

  • Η ανάπλαση και ο εκσυγχρονισμός των παιδικών χαρών σε όλες τις κοινότητες του δήμου Βέλου-Βόχας
  • Η ανάπλαση των πεζοδρομίων στις Κοινότητες Βέλου και Βραχατίου, κατά μήκος κυρίως της Παλαιάς Εθνικής Οδού,
  • Η ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στο Βέλο, στη Νεράντζα αλλά και στο Χαλκί, και στο Ζευγολατιό (Κόκκινη Πλατεία)

Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του δήμου, ενός έργου μεγαλόπνοου που θα δώσει νέες προοπτικές στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

«Αν τα βασικά έργα υποδομής, όπως το οδικό δίκτυο ή τα έργα ύδρευσης έχουν να κάνουν με το “ζην”», τόνισε εύστοχα σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, «τα έργα ανάπλασης και αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων έχουν να κάνουν με το “ευ ζην” το οποίο είναι εξίσου απαραίτητο για ένα ποιοτικό βιοτικό επίπεδο των δημοτών μας. Γι’ αυτό και η δημοτική αρχή ιεραρχεί και προτεραιοποιεί με την ίδια σπουδή και σημασία τα έργα αναπλάσεων με αυτά των υποδομών, διότι το αποτέλεσμα που παράγεται από τον συγκερασμό τους, κάνει τον τόπο μας ελκυστικό, τόσο ως χώρο μόνιμης διαμονής, αλλά και ως τουριστικό προορισμό, ενισχύοντας έμμεσα αλλά ουσιαστικά την τοπική οικονομία και εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για μας και, κυρίως, για τα παιδιά μας».

Προηγούμενη ανάρτηση Aποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής

Ο Δήμος Βέλου – Βόχας είναι Δήμος της περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Βέλου και Βόχας. 

Επικοινωνία

Copyright 2020 © Δήμος Βέλου - Βόχας Powered by Artifact