Δήμος Βέλου-Βόχας: Υπογραφή σύμβασης για την αντικατάσταση και αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού με φωτιστικά LED

Υπεγράφη χθες Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020  στο Ζευγολατιό  η σύμβαση για την αντικατάσταση και αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού με φωτιστικά  LED, μεταξύ του Δήμου ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑΣ   και της αναδόχου esco   εταιρείας ΄΄ΒΑΣΗΛΙΟΣ ΑΕ΄΄ με δ.τ. ΄΄VASHELIOS S.A΄΄.

Μια σύμβαση μέσω της οποίας υλοποιείται ένα από τα πλέον σύγχρονα έργα αναβάθμισης οδοφωτισμού της χώρας.

Προβλέπει την αντικατάσταση των  5600 περίπου παλαιών φωτιστικών  και λαμπτήρων του Δήμου  με νέα  υπερσύγχρονα  φωτιστικά led ,διασυνδεδεμένα μεταξύ τους καθώς και την συντήρηση και  την διαχείριση του συστήματος η οποία  θα γίνεται με ηλεκτρονικό έλεγχο μέσω των υπηρεσιών του Δήμου με δυνατότητα να έχουν τον πλήρη έλεγχο σε πραγματικό χρόνο.

Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει άμεσα  και από τις αρχές  του επόμενου έτους  θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, τόσο από πλευράς απόδοσης φωτισμού όσο και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η εξοικονόμηση για τον δήμο Βέλου Βόχας  θα είναι άνω του  80% και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται η εξοικονόμηση από την περίοδο  λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος από τον ανάδοχο  για 10 έτη από την εγκατάσταση, με δικαίωμα παράτασης για 5 επιπλέον έτη εαν το επιθυμήσει ο δήμος.

 

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1.226.900 ευρώ συν ΦΠΑ δίχως τα δικαιώματα προαίρεσης ύψους 306.725 ευρώ (1.901.695 ευρώ συνολικά δηλαδή ,εαν συνυπολογισθεί το δικαίωμα προαίρεσης και ο ΦΠΑ ).

Το σημερινό κόστος λειτουργίας και συντήρησης  του δημοτικού  οδοφωτισμού υπερβαίνει τα 303.000 ευρώ ετησίως, μετά  όμως την ολοκλήρωση της επένδυσης και την ανάληψη της λειτουργίας  και συντήρησης του δικτύου από τον ανάδοχο, το κόστος για τον δήμο δεν θα ξεπερνάει τα 50.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων τόσο του κόστους της ενέργειας όσο και  όλων των εξόδων  συντήρησης.

 

Ο Δήμαρχος κ.  Αννίβας Παπακυριάκος  έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για την επίτευξη ενός εμβληματικού έργου, αναβάθμισης του επιπέδου οδοφωτισμού του δήμου  που φέρνει την νέα εποχή στoν Δήμο  Βέλου Βόχας, αφού  δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα  από κανένα αντίστοιχο έργο ανά τον κόσμο, δίχως καμία επιβάρυνση για τον δήμο και χωρίς  να φορτώνεται ο δήμος με δανειακές υποχρεώσεις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε :

 ‘’Από σήμερα αλλάζει ο δήμος μας. Τα θετικά αποτελέσματα που θα απολάβουν οι δημότες από το έργο αυτό δεν είναι μόνο οικονομικά ,αλλά  επιπλέον οικολογικά και τεχνολογικά αφού ο δήμος μας  μέσω των φωτιστικών εγκαθιστά δωρεάν και  ένα εκτεταμένο δίκτυο που αποτελεί  την βασική υποδομή στην οποία μπορεί να συνδέσει και τηλεδιαχειρισθεί  κάθε πιθανή  εφαρμογή  smart city ‘’.Ακολούθως αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων και στο αίσθημα ασφάλειας που θα παρέχει ο νέος φωτισμός τόσο για τους κατοίκους όσο και  για τους οδηγούς των  τροχοφόρων.

 

Μέσα από την σύμβαση που επεγράφη, υπερσύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά σώματα, διασυνδεμένα ασύρματα μεταξύ τους  με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας  έτοιμα να υποδεχθούν κάθε εφαρμογή έξυπνης πόλης που επιτυγχάνουν συγχρόνως την μέγιστη  δυνατή εξοικονόμηση , εγκαθίστανται  άμεσα σε όλη την γεωγραφική έκταση του δήμου .

Τα έξυπνα φωτιστικά είναι κατασκευασμένα από Ισραηλινή εταιρεία η οποία είναι  πρωτοπόρα στις  τεχνολογίες led/ smart city &  δικτύων ,υπερκαλύπτοντας τις υψηλότερες παγκοσμίως προδιαγραφές και οπτικά πρότυπα .

Η χρηματοδότηση/επένδυση, πραγματοποιείται 100 % από πλευράς των  αναδόχων και η αμοιβή τους  θα προκύψει από μέρος  της  ωφέλειας  της εξοικονόμησης του δήμου.

Τα φωτιστικά που θα αντικατασταθούν είναι 1600 περίπου και οι λαμπτήρες και φώτα  πάνω από 4000.

Η σημερινή κατανάλωση ενέργειας του δήμου για τον οδοφωτισμό υπολογίζεται σε 1.366.449KWh /έτος και μετά την αλλαγή των 5600 φωτιστικών και λαμπτήρων θα είναι 267.865KWh /έτος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρίας ΒΑΣΗΛΙΟΣ ΑΕ , κ Παναγιώτης Ζαρζαβατσάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να ξεκινάει σήμερα την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου αναβάθμισης του οδοφωτισμού στον  δήμο Βέλου Βόχας που  φέρνει τον δήμο στην νέα τεχνολογική  εποχή ευχαριστώντας παράλληλα τον δήμαρχο κ Αννίβα Παπακυριάκο και τις υπηρεσίες του δήμου που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν ένα τέτοιο έργο.

Ο Δήμαρχος έκανε στην συνέχεια  εκτενή αναφορά σε πολλές έξυπνες εφαρμογές που ήδη εφαρμόζονται ανά την Ευρώπη και σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποδομή των νέων φωτιστικών δύνανται να εγκατασταθούν πλείστες τέτοιες  εφαρμογές στον δήμο όπως η διαχείριση αποκομιδής απορριμμάτων, η πυρασφάλεια κτηρίων και αγροδασικών περιοχών μέσω αισθητήρων ανίχνευσης , η προειδοποίηση για πλημμύρες μέσω και ελέγχου στάθμης των ρεμάτων, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών νερού και ρεύματος ,η διαχείριση κυκλοφορίας και προειδοποιητικές τηλεσημάνσεις οδικών κινδύνων, η ενεργειακή διαχείριση κτηρίων,  έλεγχος ποιότητας της ατμόσφαιρας και πολλές άλλες.

Τέλος, ο  Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες και τις υπηρεσίες του, τεχνικές και διοικητικές, που υλοποίησαν, μέσω ενός άψογου διεθνή διαγωνισμού,  ένα προηγμένο τεχνολογικά  έργο με τόσο μεγάλο οικονομικό όφελος για τον Δήμο, προσδίδοντας παράλληλα, τόσο το μέγιστο  δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα – μέσω και της μείωσης ρύπων CO2- όσο και υψηλό αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

 

Προηγούμενη ανάρτηση Απόφαση 224/2020 Δημάρχου περί έγκρισης άρδευσης για την αρδευτική περίοδο έτους 2020

Ο Δήμος Βέλου – Βόχας είναι Δήμος της περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Βέλου και Βόχας. 

Επικοινωνία

Copyright 2020 © Δήμος Βέλου - Βόχας Powered by Artifact