Eνημέρωση της Αντιδημάρχου κας. Μαρίας Καλλίρη για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

Με αφορμή περιστατικά που συνέβησαν με πρωταγωνιστές αδέσποτα σκυλιά και αποκάλυψαν το κενό ενημέρωσης που υπάρχει στους δημότες σχετικά με αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε στη δημοσιότητα μερικά στοιχεία για την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών του δήμου Βέλου-Βόχας.

Ο δήμος Βέλου-Βόχας δεν διαθέτει δημοτικό καταφύγιο για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων για λόγους οικονομικής αδυναμίας, ωστόσο έχει προβεί στη σύσταση πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων που αφορούν στην περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Επίσης, η επιτροπή έχει την ευθύνη του ελέγχου της ορθότητας και της αλήθειας των καταγγελλομένων περιστατικών.

Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2016 ο δήμος Βέλου-Βόχας υλοποιεί Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, με τη σύναψη σύμβασης με ιδιώτη κτηνίατρο για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών. Κατά την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, στειρώθηκαν περί τα 100 αδέσποτα ζώα, τα οποία σημάνθηκαν ηλεκτρονικά, εξετάστηκαν κλινικά, εμβολιάστηκαν και έγινε επανένταξη όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος (4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014).

Παράλληλα ο δήμος Βέλου -Βόχας στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των φιλόζωων και αντίστοιχων οργανώσεων (συνεργαζόμαστε άριστα με τη Φιλοζωϊκή Σικυωνίων «σχέσεις στοργής») με στόχο να διευκολυνθεί το έργο τους, το οποίο αποδίδει ήδη θετικά αποτελέσματα. Επίσης, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν υπάρξει οι σχετικές δεσμεύσεις τόσο από τον πρόεδρο της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος όσο και από το Ίδρυμα Λάτση για τον προγραμματισμό επιπλέον στειρώσεων στο δήμο μας. Θετικά αποτιμήθηκαν, επίσης, τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος σίτισης αδέσποτων και αποτελεί άμεσο στόχο η καθιέρωση του προγράμματος μέσα από τη μορφή ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών έχουν προβλεφθεί σχετικά ποσά για τη σίτιση των αδέσποτων. Ο δήμος μας ζήτησε τα έτη 2017-2018 την πρόσληψη μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ κτηνιάτρου, πλην όμως δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα γιατί δεν παρουσιάστηκε το αντίστοιχο ενδιαφέρον από κτηνιάτρους.

Επίσης, είναι εις γνώσιν των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων ότι πρέπει να τα δηλώσουν στο δήμο καθώς και να γνωστοποιήσουν τον αριθμό microchip ώστε ο δήμος να έχει πλήρη γνώση του αριθμού των ζώων στην περιοχή ευθύνης του. Σύντομα θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα για την τήρηση της νομοθεσίας.

Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε τη δημιουργία σύγχρονου καταφυγίου και έχουμε ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες.

Τέλος θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο (4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014) τα αδέσποτα ζώα, περισυλλέγονται, ελέγχονται υγειονομικά, στειρώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά και επανεντάσσονται στο χώρο από όπου περισυλλέχθηκαν.

Ο δήμος στο εξής φροντίζει – σε συνεργασία με τους φιλόζωους – την εποπτεία, τη σίτιση και τη φροντίδα τους!

 

Η Αρμόδια Αντιδήμαρχος

Μαρία Καλλίρη

Προηγούμενη ανάρτηση ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ο Δήμος Βέλου – Βόχας είναι Δήμος της περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Βέλου και Βόχας. 

Επικοινωνία

Copyright 2020 © Δήμος Βέλου - Βόχας Powered by Artifact