Απάντηση Δημάρχου Βέλου Βόχας Αννίβα Παπακυριάκου στο δημοσίευμα του κ. Λεωνίδα Στεργιόπουλου

ΠΡΟΣ Μ.Μ.Ε
ΘΕΜΑ: Απάντηση Δημάρχου Βέλου Βόχας Αννίβα Παπακυριάκου στο δημοσίευμα του κ. Λεωνίδα Στεργιόπουλου, Αρχηγού της ελάσσωνος μειοψηφίας, για τη συνέντευξη τύπου του Δημάρχου.

«Κάθε φορά που διαβάζω τα Δελτία Τύπου του κ. Λεωνίδα Στεργιόπουλου με διατρέχουν δύο έντονα συναισθήματα. Το ένα είναι μία αδιευκρίνιστη ευφορία και διάθεση για χαμόγελο και το δεύτερο μία γλυκιά απορία. Είναι άραγε αυτά τα Δελτία Τύπου προϊόντα της παντελούς του αυτοδιοικητικής άγνοιας; (πράγμα αδικαιολόγητο για τα δύο χρόνια φροντιστήριο που έχει κάνει και τα άλλα τρία ενεργούς δράσης με τη συλλογικότητά του). Είναι μήπως προϊόντα έντονου λαϊκισμού, ψέματος και παραπληροφόρησης, χωρίς ίσως και ο ίδιος να το αντιλαμβάνεται; Είναι προϊόντα ανικανότητας, το να σηκώσει το τεράστιο βάρος που αναγκάζεται ανεπιτυχώς να φέρει ως γνήσιος κυβερνητικός εκπρόσωπος-συνήγορος μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Μετά και την ανάγνωση, του με αρ.πρωτ.39 Δελτίο Τύπου, ταπεινή μου άποψη είναι ότι και αυτό όπως και τα προηγούμενα είναι δυστυχώς προϊόντα και των τριών μαζί. Και λέω δυστυχώς γιατί ο κ. Λεωνίδας Στεργιόπουλος είναι αρχηγός δημοτικής παράταξης και όχι καφενειακός συνομιλητής. Γιατί αλλιώς θα ήταν μόνο για γέλια.
Ας αναλύσουμε όμως λίγο τον σοβαρό του, κριτικό-αυτοδιοικητικό λόγο.»

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
Ο Δήμαρχος δεν επαίρεται για τίποτα. Απλώς γνωστοποιεί, όπως οφείλει στους δημότες, ότι τα περίπου 100.000€ που είχε παραλάβει το 2011 (τα υπόλοιπα 790.000€ από το Δήμο Βόχας ήταν δεσμευμένα για οφειλές) έγιναν 3.000.000€. Ότι πληρώθηκαν πάνω από 4.500.000€ παλιές οφειλές, 3.500.000€ σε δάνεια και 1.000.000€ σε δικαστικές κατασχέσεις. Ότι τα τωρινά δάνεια είναι 4.000.000€ εξυπηρετούμενα πλήρως, οι οφειλές μας ελάχιστες και αυτά έχοντας υλοποιηθεί και πληρωθεί τεχνικό πρόγραμμα 2.180.000€ το 2011-2014, 840.000€ το 2015, 600.000€, το 2016 και προβλέπονται 700.000€ για το 2017. Εννοείται χωρίς να περιλαμβάνουμε προμήθειες και εργασίες.

Προφανώς αυτό δε λέγεται οικονομικό νοικοκύρεμα ενός Δήμου, που όλοι όσοι γνώριζαν το 2011, περίμεναν να χρεωκοπήσει. Ούτε, ότι αυτά έγιναν εν μέσω τεράστιας κρίσης και περικοπών επιχορηγήσεων ύψους από 65 έως 90% προς τους Δήμους, λέει κάτι. Μόνα αγκάθια παραμένουν οι οφειλές (1.000.000€) σε ιδιώτες από την κατασκευαστική του Δήμου Βέλου και πιθανά πρόστιμα από τα πλαστά /εικονικά τιμολόγια αυτής. Και αυτά είμαστε πλέον ικανοί (όχι χαρούμενοι) να τα αντιμετωπίσουμε.

Ότι πληρώθηκαν βεβαίως μόνο όσες οφειλές είχαν νόμιμα παραστατικά – και δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς- δεν θα το γνωρίζει ο κ. Λεωνίδας Στεργιόπουλος. Ότι ήδη από το 2011-2012 η αδρανής δημοτική αρχή έχει παραδώσει όλα τα προς έλεγχο (πλαστά-εικονικά ύψους 2.500.00€ ) στην αρμόδια υπηρεσία δίωξης του οικονομικού εγκλήματος, ούτε αυτό το γνωρίζει. Ότι ο Δήμαρχος πέραν αυτού δεν είναι εισαγγελέας ούτε ανακριτής, ούτε αστυνομικός διώκτης δεν το ξέρει. Αλήθεια με ποιο τρόπο θα γλύτωνε ο δημότης από το να πληρώσει έστω και ένα ευρώ από τις παλιές οφειλές; Ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν καθαρίζονταν τα ρέματα το 2004 και το 2007, δεν το καταλαβαίνει ο κ. Στεργιόπουλος.

Ο Δήμαρχος όμως στάθηκε απέναντι σε αυτή την πολιτική και την τελείωσε. Ο κ. Στεργιόπουλος που στέκεται απέναντι; Ή μήπως κατά Μπακουνίν γκρεμίζουμε το κάστρο γιατί απλά υπάρχει και μετά ρωτάμε σε ποιον ανήκει;

Ότι υπήρξε η πολιτική βούληση, θέληση και ικανότητα να τρέξουμε λογαριασμούς τετραετίας από το 2011 και να τους ισοσκελίσουμε δεν του λέει κάτι. Ας ρωτήσει την οικονομική υπηρεσία, πόσο πιο γρήγορα μπορούσε να γίνει –βάσει νόμου- αυτό και να μας πει και εμάς. Ότι οι ισολογισμοί, που καθυστερούσαν 3-4 χρόνια, βγαίνουν άμεσα τους πρώτους μήνες δεν το γνωρίζει. Ότι οι προϋπολογισμοί που δεν κλείνανε τώρα εγκρίνονται σε μερικές μέρες ούτε αυτό δηλώνει τίποτα. Ότι η απαράδεκτη κατάσταση που βρήκαμε με τα μη καταγεγραμμένα έχει βελτιωθεί κατά μεγάλο ποσοστό, αν και δεν ήταν πολύ επιβαρυμένη (για να δοθεί συνολική εργολαβία) η συγκεκριμένη υπηρεσία θα είχε και αυτό λυθεί 100%, πλήρως το αγνοεί.

Αλήθεια, μήπως η προσωπική μου άποψη και βασικός μου στόχος, ότι μόνο μέσα από ισχυρό και σταθερά οικονομικά Δήμο μπορούμε να φτάσουμε σε κάποια στιγμή να προσφέρουμε στους δημότες μας αυτά που τους αξίζουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πιστεύω που το περνάμε κάθε μέρα από 1-1-2011 είναι λάθος;

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ.
Πότε η σημερινή δημοτική αρχή είχε τη δυνατότητα να κάνει κάτι για τα απορρίμματα; Ποτέ! κ. Στεργιόπουλε. Η Δημοτική Αρχή από το 2011 ποτέ δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει κάτι προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς με διυπουργική απόφαση η ευθύνη αυτή πέρασε στην αιρετή περιφέρεια. Βέβαια ο κ. Στεργιόπουλος δεν το γνωρίζει καθώς αργότερα ασχολήθηκε με το μετασυνταξιοδοτικό του χόμπυ. Όλες οι προτάσεις έπεφταν στο κενό (έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και χρηματοδότησης), πόσο μάλλον ενός Δήμου που δεν είχε ευρώ ούτε για απορριμματοφόρα ούτε για κάδους. Σαφώς και δεν γνωρίζει ότι η αδρανής Δημοτική Αρχή τα 4 απορριμματοφόρα και ένα σάρωθρο, που έχουμε τα πήρε μαζί με κάδους μετά από τεράστια προσπάθεια –δωρεάν- από το ταμείο εθνικής οδοποιίας, ούτε σαφώς ξέρει την προσπάθεια με την ελληνική εταιρία ανακύκλωσης για κάδους-αυτοκίνητα που δεν μας διέθεσε λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ούτε γνωρίζει την πρόταση που καταθέσαμε στην Περιφέρεια (900.000€) για να γίνει ο Δήμος πιλοτικός με διαλογή στην πηγή, όπως κάναμε στην Ευαγγελίστρια ( ο κ. Στεργιόπουλος δεν γνώριζε καν την ύπαρξη της συγκεκριμένης τοπικής κοινότητας . Ούτε τις περιοδείες σε κάθε τοπική κοινότητα για ενημέρωση για την ανακύκλωση ήξερε, ούτε το πρόγραμμα για τα καμένα λάδια από το 2012 στα σχολεία, ούτε το πρόγραμμα για το ρεύμα γυαλιού που το πήραμε από τους πρώτους Δήμους βέβαια.

Όταν η νέα κυβέρνηση απέρριπτε το ΣΔΙΤ (με τα απορρίμματά μας ένα χρόνο στο δρόμο!!!) δεν ετοιμάσαμε άμεσα τοπικό σχέδιο διαχείρισης βασιζόμενο στην διαλογή στην πηγή, τα πράσινα σημεία και την ανακύκλωση, με διπλή δυνατότητα κατάληξης και στην αποκεντρωμένη και στην κεντρική διαχείριση; Πού την είδατε την μπάλα στην εξέδρα; Πήρε κάποιος Δήμος χρήματα για υλοποίηση ή βγήκε καμία νομοθετική διάταξη για χωροθετήσεις; Το ότι περιμέναμε την αλλαγή πλεύσης πόσες φορές σας το έχω πει στα δημοτικά συμβούλια; Το ότι εσείς μείνατε έκθετος μετά τη στροφή στο ΣΔΙΤ, σημαίνει ότι και εμείς θα ονειρευόμαστε τα ίδια όνειρα και ότι θα’ μαστε απροετοίμαστοι; Το ότι έχουμε από τους πρώτους καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση (μέσω ΕΣΠΑ) στο αρμόδιο υπουργείο (3.500.000€) για την πράσινη διαχείριση-ανακύκλωση-κομποστοποίηση, το επικοινωνείτε στους αναγνώστες σας ή σας διαφεύγει;

Ότι και το ένα τρίτο των καθ’ όλα επιλέξιμων δαπανών να πάρουμε θα ρίξουμε κάτω του μισού τους 10.000 τόνους απορριμμάτων, με σαφή οικονομικά οφέλη για τους δημότες το λέτε; Ότι σαφώς διαφωνήσαμε για το κόστος και τους σταθμούς μεταφόρτωσης το ξέρετε; Ότι στο Μαξίμου συνολικά οι δικοί σας υπουργοί ανέφεραν ότι η τιμή είναι καλή και μη διαπραγματεύσιμη το λέτε στον κόσμο; Ότι σαφώς η όποια διαχείριση από το πετάμε τα πάντα στα ρέματα κοστίζει το λέτε ή όχι;

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ.
Συγγνώμη που δεν φτιάξαμε το Φράγμα του Ασωπού και γιατί δεν πήραμε το νερό άλλου Δήμου, όταν ούτε αυτός το έχει. Για όλες τις ενέργειες με Υπουργούς, Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Γενικούς Γραμματείς για συνολική λύση του προβλήματος στην Κορινθία τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση θα σας τα πω άλλη στιγμή. Όταν τυχαία θα λύνουν τα προβλήματά μας οι φορείς….. Ας μην στενοχωριέται όμως ο δημότης.. Μόλις γίνει Δήμαρχος ο κ. Στεργιόπουλος θα φέρει νερό πόσιμο και καθαρό από τη λίμνη Ταγκανίκα. Σε δύο χρόνια δεν θα έχουμε μεγαλώσει πολύ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Εδώ θα σας απαντήσει η αρμόδια Αντιδήμαρχος, γιατί δεν ήθελε να της στερήσω τη χαρά.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
Το σημαντικότερο έργο του εγκιβωτισμού/Χαϊκάλη (2.500.000€) που δημοπρατείται, ο πελαργός το έφερε;; Έχει έρθει άλλη τέτοια χρηματοδότηση στο Δήμο μας; Και τις καλές εποχές, όχι τώρα. Λυπάμαι που όταν ήμουν 12 χρονών δεν εμπόδισα τους καταπατητές, αλλά υπάρχουν και πολεοδομίες, ξέρετε. Ελπίζω βασικά να ξέρετε… Και ποια είναι κ. Στεργιόπουλε τα στραβά μάτια που κάνουμε και ποιους Χαϊκάληδες δημιουργούμε; Βοηθήστε μας να τα μάθουμε και μεις.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2011-2014 είχε ύψος 2.180.000€, το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015-2016-2017 έχει συνολικό ύψος 2.140.000€ Κάθε χρόνο η ΣΑΤΑ που παίρνουμε για τεχνικά έργα είναι 253.000€ (μειωμένη 90%!!!! Από το 2010 και πίσω). Τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε από την ανοικοκύρευτη οικονομική κατάσταση του Δήμου, για την οποία κακώς χαιρόμαστε. Η σημερινή Δημοτική Αρχή θα πάρει σε πέντε χρόνια λιγότερα χρήματα από ότι έπαιρναν προ του 2010 οι δύο Δήμοι σε ένα χρόνο. Έτσι να την κρίνετε.

Το έργο της αποχέτευσης παραλήφθηκε πριν από εμάς (από την ΤΥΔΚ) με ελλείψεις και αστοχίες, που και εμένα με έκαναν έξαλλο. Τώρα έχουμε την οικονομική δυνατότητα να το τελειώσουμε (τις συνδέσεις). Αυτό που δεν επικοινωνείτε κ. Στεργιόπουλε αν και σας το έχω πει είναι το εξής: Οποιαδήποτε καταγγελία από εμάς, θα έφερνε πιθανή ποινή από τον ΕΣΠΕΛ (ελεγκτικό όργανο) απένταξης του έργου, επιστροφής των χρημάτων από το Δήμο ποσού πάνω από 1.500.000€ και το έργο θα έμενε και ανεκτέλεστο. Κακώς μάλλον δεν οδηγήσαμε το Δήμο σε τέτοιες εξελίξεις-για να χαρείτε- και κακώς ίσως ισιώνουμε τα κακώς κείμενα.

Να δούμε τα έργα των…. φορέων που δεν αφορούν το Δήμο, γιατί εδώ μιλάμε για μνημείο αυτοδιοικητικής άγνοιας…. Πραγματικό ανέκδοτο!!!!

Τι δεν αφορά το Δήμο κ. Στεργιόπουλε; Την ανάγκη ανακατασκευής της ΠΕΟ ο Δήμαρχος δεν την ανέδειξε, ολοκληρώνει μελέτες (δωρεάν) και πιέζει παντού για χρηματοδότηση; Τον δρόμο διόδια-Ζευγολατιό-ΠΕΟ που παλεύουμε να εντάξουμε ποιος φορέας το ξέρει;;; Την αναγκαιότητα βελτίωσης της γέφυρας Ζευγολατιού/Βοχαϊκού-Σουληναρίου;;; Το δρόμο Αγίας Μαρίνας στο Βέλο;;; τους κόμβοους στη γράνα;;; την αποχέτευση;;; τον εγκιβωτισμό του Ζαπάτη, για τον οποίο ολοκληρώνουμε μελέτες-διευθέτησης-οριοθέτησης, και αμέσως εκγιβωτισμού, όταν το εντάξουμε θα μας τα έχει φέρει ο φορέας;; στον ύπνο του μας έβλεπε ο φορέας και αγχωνόταν;; πώς χρηματοδοτήθηκε το αντιπλημμυρικό του Χαϊκάλη;; πώς δεν απεντάχθηκε το αλιευτικό;; την ανακήρυξη του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (ευχαριστώ προσωπικά την Βουλευτή Μαρία Θελερίτη που μας βοήθησε απεριόριστα) για να χρηματοδοτηθούμε για τις μεγάλες καταστροφές ποιος την έτρεξε;; τις μελέτες για τα μάστερ πλαν της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, για να τις χρηματοδοτήσει ο φορέας ποιος τις τρέχει;; Το ΓΠΣ της Βόχας ποιος το απέμπλεξε και θα το τελειώσει;; η αδρανής Δημοτική Αρχή που έχει έτοιμες πάνω από δέκα μελέτες ουσιαστικών έργων;;; μήπως εννοείτε ότι ο Δήμαρχος πρέπει να πληρώνει ο ίδιος τα έργα, για να νοούνται δικά του;;; Προφανώς αν γίνετε Δήμαρχος θα πίνετε καφέ στοχαζόμενοι με τις συλλογικότητες και οι φορείς θα σας τα φέρνουν έτοιμα. Να μας το μάθετε και μας, να μην ξεπατωνόμαστε κάθε μέρα από Περιφέρεια σε Υπουργεία και από Αντιπεριφέρεια σε Γενικές Γραμματείες..
Το Δημαρχείο ήταν ενταγμένο, όχι όμως στο ΕΣΠΑ ούτε είχε υπέρβαση κ. Στεργιόπουλε, ήταν στο ΔΕΠΙΝ της Πελοπονήσσου (120.000.000) ως δεύτερο ενταγμένο έργο. Η Περιφέρεια δεν πήρε τα χρήματα, γιατί προέκυψαν οι εκλογές που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και αναρροφήθηκαν όλα τα χρήματα από τα προγράμματα, την υπέροχη χρονιά της διαπραγμάτευσης με τα γνωστά αποτελέσματα.

Κύριε Στεργιόπουλε, η αυτοδιοίκηση δεν είναι κίτρινες, κόκκινες και μπλε πεταλουδίτσες και όνειρα με την παρέα μας στο τζάκι. Είναι σκληρή πραγματικότητα, διαρκής πόλεμος και καθημερινές μάχες. Κάποιες φορές και μία λακκούβα να κλείνεις και μία λάμπα να αλλάζεις στη σημερινή πραγματικότητα, δυστυχώς όσο σκληρό και να ακούγεται, είναι μία νίκη.

Κύριε Στεργιόπουλε, σαφώς και την αξιολόγηση την κάνουν οι πολίτες. Την έχουν μάλιστα κάνει, αν διαφεύγει από τη μνήμη σας, ήδη δύο φορές. Καλό είναι βέβαια και αναγκαίο να αναλύουμε και να είμαστε ικανοί να βγάζουμε και σωστά συμπεράσματα από την αξιολόγηση αυτή. Σας το εύχομαι αν και δεν το βλέπω. Η αυτοδιοίκηση ξέρετε, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να επιδεικνύουμε τόση άγνοια, ειδικά στις τραγικές στιγμές που βιώνουμε. Ούτε έχει ανάγκη κομματικούς εκπροσώπους μέσα της, όπως (και τότε λάθος κατά τη γνώμη μου) πριν είκοσι χρόνια. Είναι σαν το ποδήλατο, αν δεν τη μάθετε μικρός δεν θα την μάθετε μεγάλος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από ταπεινότητα, αλήθεια, γνώση, σκύψιμο το κεφάλι και πολύ δουλειά. Δουλειά, που δυστυχώς την ώρα που η χώρα μας παλεύει να σταθεί στα πόδια της, ίσως και να μην αρκεί. Ίσως και να μην φαίνεται. Εμείς προσωπικά δεν έχουμε πετύχει ούτε το 10% αυτών που ονειρευόμαστε όταν ξεκινήσαμε καθώς ο καθένας ξέρει τι συνέβη στη χώρα μας και παρέσυρε τα πάντα. Ούτε μία στιγμή όμως δεν θα σταματήσουμε για να τα καταφέρουμε. Και να είστε σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑΣ

ΑΝΝΙΒΑΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Προηγούμενη ανάρτηση Αρχείο εκτέλεσης του υπό έγκριση προϋπολογισμού μηνός Ιανουαρίου 2017

Ο Δήμος Βέλου – Βόχας είναι Δήμος της περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Βέλου και Βόχας. 

Επικοινωνία

Copyright 2020 © Δήμος Βέλου - Βόχας Powered by Artifact