ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ΄΄ΚΟΙΝΩΝΙΑ΄΄ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ ΄΄ΚΟΙΝΩΝΙΑ΄΄ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 

Πολυτεχνείο 1973 – 2012

Φέτος συμπληρώνονται 39 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών στην Αθήνα το Νοέμβρη του ΄73. 39 χρόνια μετά ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να μας συγκινεί όλους, μιας και η συγκεκριμένη περίοδος σφράγισε καταλυτικά τις συνειδήσεις όχι μόνο των ανθρώπων της γενιάς του Πολυτεχνείου, της σημερινής δηλαδή γενιάς των πενηντάρηδων, αλλά και τις συνειδήσεις των νέων και των επόμενων γενιών ως σήμερα.

Τα χρόνια που πέρασαν δεν κατάφεραν να σβήσουν τη λάμψη του ιστορικού ξεσηκωμού της Νεολαίας, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού και διαχρονικό σύμβολο του νεολαιίστικου κινήματος, παρά τις προσπάθειες πολλών που ήταν απόντες, αλλά και εκείνων που γρήγορα ξέχασαν ότι ήταν παρόν.

39 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει διαχρονικό. Η ιαχή των φοιτητών του ΄73 για ψωμί – παιδεία – ελευθερία μπορεί να φαντάζει μακρινή, αλλά εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη. Η Νέα Εποχή που διαμορφώνεται έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

 Τα ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζονται επιλεκτικά από τη διεθνή κοινότητα με σχεδόν αποκλειστικό γνώμονα το δίκαιο του ισχυρού.

 Η ανθρωπότητα τρομοκρατείται από ένα αβέβαιο μέλλον γεμάτο από ασύμμετρες απειλές και θρησκευτικές μισαλλοδοξίες.

 Η ειρήνη βομβαρδίζεται σε ζωντανές μεταδόσεις στα δελτία των ειδήσεων.

 Ο τρίτος κόσμος ζει σε μια ολοένα αυξανόμενη εξαθλίωση και ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από φτώχεια, ανέχεια και ασθένειες αυξάνεται ραγδαία καθημερινά.

 Ο κλοιός της Παγκοσμιοποίησης σφίγγει γύρω από την διαφορετικότητα των λαών, των Πολιτισμών και οδηγεί σε σύγκρουση εντείνοντας τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Το αίτημα για ψωμί ήταν το αίτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία στην πλειοψηφία της χαρακτηριζόταν από την ένδεια και την εξαθλίωση, την ανεργία και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Σήμερα παρά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα και τον περιορισμό των κοινωνικών αποκλεισμών, η ανεργία παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων ανθρώπων. Τα αιτήματα για ψωμί και εργασία επανέρχονται συνεχώς όχι, όμως, πλέον ως απαίτηση των πολιτών, αλλά ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους και ταυτόχρονα ως υποχρέωση της Πολιτείας για την εξασφάλισή τους.

Το αίτημα για Παιδεία την περίοδο της δικτατορίας ήταν επιβεβλημένο μέσα σ’ ένα κλίμα λογοκρισίας και περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Σήμερα το αίτημα για Παιδεία έχει λάβει διαφορετικές διαστάσεις. Σήμερα το ζητούμενο είναι η Παιδεία να παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για τη σωστή επεξεργασία όλων των δεδομένων και πληροφοριών, δημιουργώντας έτσι πολίτες με ανοιχτούς ορίζοντες έτοιμους να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις που πλέον παρουσιάζονται με γεωμετρική πρόοδο.

Το αίτημα για ελευθερία ήταν το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να ξεφύγει από την κατάσταση πολιτικής ανωμαλίας που είχαν επιβάλλει με τη βία οι αμερικανοκίνητοι συνταγματάρχες. Ήταν τα αίτημα για δημοκρατία και συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα. 39 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και 38 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν εμπεδωθεί από τους Έλληνες πολίτες. Σήμερα αίτημα είναι ο περαιτέρω εκδημοκρατισμός των θεσμών και η αποκέντρωση των εξουσιών για να γίνει ουσιαστικότερη η λειτουργία της δημοκρατίας.

Συνεπώς, για εμάς η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς μια ημέρα μνήμης κατά την οποία θα πρέπει απλώς να αποδώσουμε φόρο τιμής σ’ εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στη Χούντα. Για εμάς η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι το ζωντανό παράδειγμα ενός αγώνα ενάντια στη βία και την καταπίεση για τα βασικά ανθρώπινα ιδανικά, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η κατοχύρωση της Παιδείας για όλους τους πολίτες και η εξασφάλιση των βιοτικών αναγκών από την Πολιτεία.

Καλούμε τους νέους συμπολίτες μας να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών και των συνταγματικών ελευθεριών, για ενεργό συμμετοχή, για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ζευγολατιού «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος

Σχοινοχωρίτης Κωνσταντίνος

Προηγούμενη ανάρτηση Moυσικη εκδήλωση με τη Μαρία Ρεμπούτσικα στο Ζευγολατιό

Leave Your Comment

Ο Δήμος Βέλου – Βόχας είναι Δήμος της περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Βέλου και Βόχας. 

Επικοινωνία

Copyright 2020 © Δήμος Βέλου - Βόχας Powered by Artifact